Σπάρτακος ΔΕΗ

Σω.Π ΥΗΣ ΑΓΡΑ – ΕΔΕΣΣΑΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας να δώσουν εντολή μέσω των Διευθύνσεων Υδάτων και της Πολιτικής Προστασίας στη ΔΕΗ ώστε να ανοίξει το θυρόφραγμμα εισόδου της διώρυγας με αποτέλεσμα να φεύγει νερό από τη λίμνη Βεγορίτιδα προς τον Εδεσσαίο ποταμό με προορισμό τη θάλασσα.

Διατυπώναμε ερωτήματα προς κάθε αρμόδιο και ειδικά προς την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας. Ποια η αναγκαιότητα σήμερα να πάρουμε νερό από την Βεγορίτιδα όταν σε 24ωρη βάση (χωρίς τα νερά της Βεγορίτιδας) περνάνε μέσω του Εδεσσαίου ποταμού 250.000 κυβικά. Νερά που φτάνουν και περισσεύουν για το πότισμα του κάμπου του Ν. Πέλλας και ένα μέρος αυτών καταλήγουν στη θάλασσα.

Επίσης δεν υπάρχει Εθνική αναγκαιότητα για παραγωγή περισσότερης ενέργειας αφού υπάρχει περίσσευμα στη χώρα μας αυτή την εποχή λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Νομίζουμε πως επιδίωξή καθενός υπευθύνου θα πρέπει να είναι το πώς θα γεμίσει η λίμνη Βεγορίτιδα και να επανέλθει στα ιστορικά δεδομένα της στάθμης της.

Με βάση τα ιστορικά στοιχεία της ΔΕΗ, η ζώνη εκμετάλλευσης ήταν μεταξύ 520 έως 522 μέτρα (υψόμετρο θαλάσσης).

Συνεπώς, σε περίπτωση ξηρασίας να υπάρχει νερό σε εφεδρεία για πότισμα στον κάμπο της Πέλλας αλλά και να λειτουργεί επίσης ως μία μπαταρία ενέργειας όταν αυτό αποτελέσει Εθνική αναγκαιότητα.

Καλούμε την πολιτεία να παρέμβει το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να σταματήσει αυτό που συμβαίνει μέχρις ότου υπάρξει μελέτη βιωσιμότητας και φορέας διαχείρισης της λίμνης Βεγορίτιδας.

Εμείς ως εργαζόμενοι της ΔΕΗ θέλουμε να σας θυμίσουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια η στάθμη είχε πέσει χαμηλά. Όλοι λέγατε ότι έφταιγε η ΔΕΗ που την προηγούμενη 30ετία είχε πάρει μεγάλες ποσότητες νερού (και τότε βέβαια με εντολή κάποιων αρμοδίων).

Το ίδιο θα συμβεί και τα επόμενα χρόνια εάν πάμε σε περίοδο λειψυδρίας (πράγμα το οποίο απευχόμαστε). Όλοι θα έχουν ξεχάσει ποιοι δίνουν σήμερα τις εντολές για να πάρουμε νερό από τη λίμνη Βεγορίτιδα, αλλά θα θυμούνται αυτούς που είναι αναγκασμένοι να τις εκτελούν. Δηλαδή και πάλι, θα φταίει η ΔΕΗ.

Παρακαλούμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, χωρίς σκοπιμότητες και μικροπολιτικές όλοι οι φορείς και οι αρμόδιοι να αντιμετωπίσετε το νερό ως πολύτιμο και αναντικατάστατο αγαθό.

 

Για το Σω.Π ΑΓΡΑ – ΕΔΕΣΣΑΙΟΥ

 

   Ο Πρόεδρος                                                                Ο Γ. Γραμματέας

 

Τζερεμές Κωνσταντίνος                                                  Πασσιαλής Νικόλαος

Pin It on Pinterest

Share This