Ιστορικό

ΙΣΤΟΡΙΚΟ 

Σε μια προσπάθεια να εφαρμόσει στην πράξη και με τρόπο αποτελεσματικό το «η ισχύς εν τη ενώσει» το ΣυνδικάτοΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1996 μέσα από την συγχώνευση δυο μεγάλων μονοπαραταξιακών σωματείων που δρούσαν στο λεκανοπέδιο. Του ΄΄ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ΄΄ ΔΕΗ και του ΄΄ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΩΝ΄΄ ΔΕΗ.
Καθώς η πολυδιάσπαση του προσωπικού του ενεργειακού κέντρου καταστούσε αδύναμη την παρέμβαση του Συνδικαλιστικού κινήματος της περιοχής απέναντι στην εργοδοσία, στις τοπικές αρχές καθώς και την τότε κυβέρνηση για την επίλυση των εργατικών, αλλά και γενικότερων ζητημάτων, το Συνδικάτο με την γέννησή του έβαλε στόχο και σκοπό να ανατρέψει αυτή την κατάσταση και να βγάλει από τη μέση κάθε τι που θα έμπαινε εμπόδιο στο συμφέρον και την ποιότητα ζωής των εργαζόμενων.
Το Π.Σ.ΕΝ ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨ από την πρώτη στιγμή ανέλαβε δράσεις και πρωτοβουλίες για την οικονομική βελτίωση της θέσης του εργαζόμενου, την αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας, την υγιεινή και την ασφάλεια.
Συμμετείχε καθοριστικά και παρενέβη αποφασιστικά στη διαμόρφωση διατάξεων και Νόμων που αφορούσαν στην Απελευθέρωση αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (τόσο στον πρώτο Νόμο, όσο και στην τροποποίηση αυτού). Για την διασφάλιση του κυρίαρχου ρόλου της ΔΕΗ και την προάσπιση του θεσμού της εντοπιότητας (σε συνεργασία με τους φορείς -Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση- συμβάλλει πάντα αποφασιστικά και δυναμικά, όπως εξάλλου πράττει για το Νόμο που έχει να κάνει με την ίδρυση του νέου ασφαλιστικού φορέα του προσωπικού της ΔΕΗ (ΟΑΠ/ΔΕΗ). Επιπλέον το Συνδικάτο συμμετείχε σε όλες τις κινητοποιήσεις που προκήρυξε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, συμπαραστάθηκε σε αγώνες για τοπικά ζητήματα (ΑΕΒΑΛ) και πρωταγωνίστησε σε εξελίξεις που αφορούν στο Κοινωνικό σύνολο.
Οι πολυδιάστατες δράσεις που αδιάκοπα αναπτύσσει, το έχουν αναδείξει στο μεγαλύτερο συνδικάτο της περιοχής, που τυγχάνει της εμπιστοσύνης και στήριξης χιλιάδων μελών.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο δραστηριοποιείται το Σωματείο και τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει (σε πολλά επίπεδα) το έχουν καταστήσει τόσο ¨δημοφιλές¨ και αξιόπιστο με αποτέλεσμα να προσχωρήσουν στις ομάδες και τα όργανά του, μέλη που προήλθαν από τις τάξεις του Σωματείου «ΕΝΩΣΗ». Η αναγνώριση είναι πλέον ευρεία και εγγυάται την ολοένα πιο δυναμική και καθοριστική εξέλιξη και δράση του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ.
•Μέσω του σχετικού του τμήματος έχει συμβάλει στη διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων με στόχο την ανάδειξη και την διαφύλαξη τους. Ως χορηγός σειράς εκδηλώσεων και πολιτιστικών-αθλητικών δρώμενων είχε την δική του συμβολή στην εκπλήρωση μιας σειράς σημαντικών στόχων με πολιτιστικές διαστάσεις.
•Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ λειτουργεί ¨Ταμείο Αλληλοβοήθειας Μελών¨ το οποίο διοικείται από 5μελή επιτροπή η οποία και εκλέγεται από το Γενικό Συμβούλιο του Σωματείου και τα έσοδα του προέρχονται από το 10% του συνόλου των μηνιαίων εισφορών των μελών του συνδικάτου.
•Λειτουργεί τράπεζα αίματος με αιμοληψίες σε τακτά χρονικά διαστήματα στους χώρους εργασίας του ενεργειακού κέντρου για την κάλυψη αναγκών των εργαζόμενων και των μελών των οικογενειών τους.
Επιπλέον λειτουργώντας μία σειρά επιτροπών-τμημάτων που έχουν να κάνουν με την Υγεία, την Ασφάλεια το Περιβάλλον, την δραστηριότητα των Γυναικών συμβάλλει τα μέγιστα στην προώθηση μιας σειράς ζητημάτων που έχουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους την ποιότητα της ζωής.
Translate »

Pin It on Pinterest

Share This